老師

“老”師 共融教室創辦人方兆允


寫於2019年3月15日

早前招人面試,其中一位申請人是 “老”師,有幾老? 81歲!

“老”師: 多謝您比機會老人家

我: 客氣! 您係前輩呢

“老”師: 老喇,無用喇

我: 唔係既…… (下刪幾十句)

我: 您身體OK嘛?

“老”師: OK! 我之前去甘迺迪中心代課,日日放學都要行半個鐘上斜到大馬路坐車,辛苦呀,咪當做運動囉

我: 哈哈

“老”師: 總之您比嘢我做啦,我一至五都可以教,唔係,係一至六都得架……”

開口老埋口老,或者講無用喇唔識嘢喇,近來觀察,不論知識份子還是目不識丁、專業人士還是商界老手都係咁,只係重覆講定係間中講,無奈。是人大了必然無信心還是香港社會太殘酷呢?

靜靜話您知,佢破左紀錄,成為本社企最年長的同事,真 “老”師! 求才若渴? 係呀,"老"師上世紀七八十年代已經係特教班(特殊教育)負責人,才也;咩人都要? Sorry, we count on talent not age.


後記2021年2月27日

大家估下 “老”師有沒有繼續工作? 很可惜,沒有。

部分學校反映,“老”師與特殊教育學生相處時,可多加鼓勵少加批評,尤其言語上。

有人會問,唔批評又點會改善呢? 中國人較愛批評,是事實,但特殊教育學生已常被批評,再批評真的有效? 其實我們的信念只有;要提供學生願意學、並用學生能入腦的方法。

吸收了今次經驗,我們加強了職前培訓的節數及深度,並希望加入在職期間支援。

配合現代人步伐,除實體課外,我們加入網上片段及持續評估。

多謝“老”師,真的讓我們上了寶貴一課。




銀髮教師培訓 – 耆才計劃

詳情:https://www.learnyeah.online/courses/ProjectReshine2021

23 views0 comments

Recent Posts

See All

如何成為受學生愛戴的資深老師? 從拜登與特朗普性格講起

作為教育工作者,大家會唔會害怕與學生脫節呢? 如果你真的擔心難於與學生溝通,不如參考一下兩位已達七十多歲(一位77歲另一位73歲) 美國總統候選人拜登與特朗普。 我個人對特朗普認識較深,但覺得拜登比較值得各位參考。 拜登從政經驗豐富,準備亦較充足,我相信作為一位出色的老師,這兩點十分重要,正所謂台上一分鐘台下十年功,但只靠這兩點,現在的學生很難被滿足。閣下有沒有聽過學生說上堂很悶、而且浪費時間嗎?